Tuesday, January 4, 2011

Monday, January 3, 2011

Tahun 2011

Sudah setahun lebih aku x update blog ni... Hari ini tetiba mood rajin datang, terasa nak menulis jer...
SELAMAT TAHUN BARU diucapkan kepada semua rakyat Malaysia... Semoga sentiasa berbahagia dan sentiasa di bawah rahmatNya... Aminnn...
Selamat memulakan sesi persekolah bagi semua warga sekolah.. Aku mula terasa busy setelah lama berehat di rumah.

Monday, September 14, 2009

Dah nak Raya!!!...

Tinggal beberapa hari saja lagi, aku nak balik kampung beraya!! YEYE!!!.. Raya tahun ni sangat berbeza sebab tahun nie aku dah mula keja, maksudnya aku dah kena bagi duit raya kat anak2 buah aku....hehekkk

Aku balik jumaat ni lepas sekolah, harap2 perjalanan aku berjalan dengan lancar..... Rasa kejab sangat datang sekolah sebab aku baru jer lepas cuti 3 minggu termasuklah cuti penggal sekolah seminggu dan cuti yang aku ambik untuk ke umrah....

Banyak cerita 'best' berlaku kat aku sekembalinya aku ke sekolah setelah cuti 3 minggu hari tuh......

Bebudak ni panggil aku 'hajjah' yang kononnya diorang ingat asal balik Mekah je dapat gelaran 'Hajjah'... Penat aku nak explain bagi diorang faham....

Sebenarnya aku tak bagitau sape2 pun yang aku nak ke Mekah kecuali housemate2 aku je... Kat sekolah pun hanya pengetua dan kerani je yang tahu sebab aku perlu berurusan dengan mereka untuk mintak cuti.... Tapi balik jer dari umrah, aku rasa semua orang dah tahu termasuklah murid2 yang aku tak ngajar pun.....

Aku tak nak cerita lagi pasal sekolah.... Tak sabar nak beraya......

"SELAMAT HARI RAYA"
mAaF zAHiR dAN baTIN....

Sunday, September 13, 2009

UMRAH

Pengalaman yang tidak dapat aku lupakan adalah ketika berada di Mekah. Sebelum pergi, aku sangatlah sibuk di sekolah, tetapi bila berada di sana, jiwaku menjadi tenang, aku ingin kembali ke sana... Ke Madinah.... ke Mekah... Ke masjidil Haram.... Ku rindu untuk melihat Kaabah.....


Kami(mak, abah, kakak dan aku) sudah mahu bertolak, kami turun dari masjid, berdoa sebelum memulakan perjalanan jauh..



Di Masjid Nabawi, Madinah... Aku kagum melihat indahnya masjid ini... Di sini adanya makam nabi.... Aku merindui saat-saat ketika berada di sana....


Ketika kami melawat masjid Qiblatain, dua kiblat....



Saya bersama mak abah ketika mengadakan lawatan... Keadaan yang sangat panas namun aku gembira kerana berpeluang menjejakkan kaki di sana, Alhamdulillah...


Saya dan abah berposing sebentar.... Mak dok dalam bas jer, mak taknak keluar melawat sebab bahang panas kuat sangat....


Kami yang berpurdah di sana.... Cube teka yang mana satu adalah aku??? hehekkk



Duit Riyal... Tak menarik tapi bernilai di sana...


AKu dan mak.... Gi beli barang sket... Dekat jer ngan masjidil haram nie... Sekarang dah berpuasa... Tak berapa nak larat jalan-jalan jauh...


Di luar masjidil haram... kalau aku tak pakai spek, mata aku yang sepet ini memang tak boleh nak buka sebab bahang panas....


Aku bergambar bersama unta yang dihias... Aku teringin nak naik unta sebab 5riyal jer sekali naik tapi dek busuknya bau unta, aku tak tahan la nak naik...


Belakang aku tu adalah Kaabah... Sekarang lebih kurang pukul 3 pagi di Mekah.. Selesap je tawaf, aku dan kakak aku pun curi-curi la ambik gambar...



Ketika kami berempat hendak memunaikan umrah..... Teringat aku suasana di sana.. Aku ingin kembali ke sana!!!!



Aku dan kak ah masa kat airport di Bahrain, dah OTW balik dah... Bersedih hati sebab dah kena balik...


Bosan-bosan transit di BAhrain, kami pun bergambarlah walaupun penat.....


Heheeeeee


Nampak tak burung-burung kat sebelah aku tuh??

Wednesday, August 12, 2009

Pening pening pening kepala

Banyak perkara yang aku kena settle kan dalam ming ni.... Medical check up lagi, cari tempat untuk angkat sumpah, cari klinik untuk suntik vaksin flu, cari hotel untuk akak aku, hotel untuk family aku dtg nanti dan segala persiapan untuk aku ke sana juga aku kena settle kan ming ni....

Dalam keadaan yang sangat sibuk ni, sekolah aku pun sibuk itu dan ini juga, tetiba kata kena buat ujian la pulak, meeting lagi pastu kena hantar buku budak kat ketua panitia dan yang paling sedih, lepas penat satu pagi aku kat klinik buat medical check up, aku kena juga pergi sekolah lepas tuh... huhuhu...

Minggu ni sehari pun aku tak masak di rumah, setiap hari dalam minggu ni aku keluar pagi untuk settle kan keja2 aku, sian dan bersalahnya aku pada housemate2 aku... uhuhuuu.....

Aku sangat pening minggu ni......
Amaran!!! : Cikgu Imah garang minggu ni, jangan kacau cikgu wahai bebudak BB(Bukit Bintang)

Tuesday, August 11, 2009

letih sangat...

11 Ogos 2009, 10.49 mlm

HAri ni aku marah budak2 ni... Penat gak marah2 ni tapi kalau tak marah naik kepala la budak2 ni.... Bila aku marah, ada budak boleh senyum2 lagi( sah la tak rasa takut bila aku marah ni)... Pastu sekali aku tolak meja budak sampai jatuh baru diorang diam dan nampak takut!!! Fuh!! kena tunjuk ganas2 baru diorang nak takut....

Ini baru kelas form 1...

Semalam pulak, aku hampir2 dipukul oleh seorang budak form 2.. Dia tak puas hati sebab aku pukul dia... OWh... Dia kurang ajar ngan aku... Ape lagi, cikgu Imah ni pun belasah la dia, sekali dia nak balas balik... Fuh!!! Aku marah2 dia pastu halau dia keluar kelas, so, dia tak sempat nak lawan balik....

Itu pulak budak form 2, yang kononnya dah besar kepala!! AKu nak ajar kepada dia kebaikan tapi dia tak nak terima sudah, aku dah taknak peduli lagi si budak itu!!!

Aku masih dapat bertahan di sini sebab masih ada bebudak yang tahu menghormati cikgu... Memberi salam, salam tangan... itu dah buat aku terharu sangat.... Diorang dah aku anggap macam anak2 aku, so, aku rasa tak salah kot kalau diorang nak salam2 cikgu....

Cerewet

Isnin, 10 ogos 2009, 10.45 malam

Dalam masa 35minit sahaja, aku berjaya menghabiskan 1 bab dalam tajuk pengangkutan dan perhubungan awal di Negara Malaysia(geografi).

Bebudak ni pun kata, “ cepatnya cikgu dah habis 1 bab ”…. Ini lebih kurang perbualan aku dengan bebudak ni di kelas”

Pelajar 1 : Dah habis ke cikgu bab ni??

Aku : Ya, bab ni sikit je dan senang je, lebih kurang macam awak belajar sejarah jer.

Pelajar 2 : Cepatnya dah habis 1 bab…

Aku : Kena cepat sikit la, nanti seminggu saya tak datang sekolah..

Pelajar2 semua : Yeahhh… Yeahhh… (ramai-ramai bergumbira bila aku kata aku tak datang seminggu)

Aku : Owh…. Awak semua hepi yer saya tak datang seminggu, xpe…(ayat konon2 merajuk dengan sikap bebudak)

Pelajar 3 : Tak cikgu, kitaorang semua ‘sedih’ cikgu taknak datang sekolah seminggu(ayat pura2 bebudak ni)… Kitaorang pasti akan merindui kecerewetan cikgu nanti….

Aku cerewet??? Owhhh TIDAK!!!

Aku : Oleh sebab awak semua ‘sedih sangat’ sebab saya tak dapat datang sekolah nanti, saya nak bagi kerja rumah banyak2 supaya awak semua sentiasa ‘mengingati saya’….

Pelajar2 : Cikgu… taknak kerja rumah!!….

Itulah pelajar2 ku, konon2 kelas paling pandai tapi malas buat kerja sekolah…huhuhhhhh

Aku dikata sangat cerewet sebab aku bagi banyak sangat syarat untuk folio mereka.. Tak boleh buat itu, tak boleh buat ini…. Aku tak la rasa diri aku sangat cerewet tapi cuma aku nak mereka semua buat yang terbaik untuk folio tu, taknak la hanya melepaskan batuk di tangga…….